Wateroverlast

Nederland krijgt steeds vaker te maken met wateroverlast. Door klimaatverandering nemen buien in intensiteit toe. Vooral in de zomermaanden kan er in korte tijd extreem veel regen vallen waardoor veel overlast ontstaat.

Langdurige regenval 1998
In 1998 stonden door langdurige regenval grote delen van onze polders letterlijk onder water. Er was flink wat waterschade aan woningen en gewassen. Om nog erger te voorkomen hebben we voor diverse gemeenten in de regio en voor Waterschap Hollandse Delta een flink aantal pompen ingezet. Onze medewerkers hebben in ploegendienst, dag en nacht gewerkt om niet alleen onze pompen, maar ook de pompen van onze opdrachtgevers continu te laten draaien. Doordat het maar bleef regenen konden al deze pompen het maar nauwelijks aan. Uiteindelijk is zelfs onze baggerzuiger ingezet om het water uit de polders te verpompen!

Wateroverlast 2012
Als gevolg van een flinke storm in de nacht van 4 op 5 januari 2012 was de waterstand in het Spui en in het Haringvliet zo hoog, dat dijkbewaking noodzakelijk was. Hierbij hebben we het Waterschap ondersteund.
Van 12 t/m 17 januari hebben we onze noodpompen ingezet voor Dienst Landelijk Gebied. Als gevolg van de hoge waterstanden zijn enkele dagen later gaten in de dijk ontstaan, waardoor delen van polder Beningerwaard in Zuidland onder water kwamen te staan. Op vier plaatsen hebben wij in opdracht van Dienst Landelijk Gebied noodreparaties uitgevoerd.

Langdurige regenval 2013

De laatste keer dat er sprake was van zeer extreme wateroverlast was in oktober 2013. Van vrijdag 11 t/m zondag 13 oktober veroorzaakt frontale storingen boven Nederland voor veel regen. Het KNMI gaf op zondag een waarschuwing voor extreem weer uit ('code oranje').
Ook toen heeft ons bedrijf een grote rol gespeeld in het wegpompen van het water. Alleen al voor Waterschap Hollandse Delta hebben we 7 pompen geleverd die 24/7 gedraaid hebben. Via onze leidingen hebben we het water verpompt, waarbij het noodzakelijk was diverse wegovergangen en een busovergang te maken, zodat het verkeer geen hinder heeft ondervonden van de werkzaamheden.
Naast onze eigen pompen, hebben we ook de pompen van onze opdrachtgevers dag en nacht gecontroleerd en afgetankt, zodat geen stagnatie is opgetreden.

Klimaatverandering
Ook na oktober 2013 hebben we diverse malen te maken gehad met een stijgend peil in onze wateren, waarbij de inzet van één van onze pompen noodzakelijk was. Volgens het KNMI heeft de kans op extreme neerslag met overlast tot gevolg in het huidige klimaat een 2x grotere kans van voorkomen dan een eeuw geleden. Ook voor de toekomst heeft het KNMI berekend dat in Neerland gebeurtenissen met veel neerslag in het najaar vaker zullen optreden.

Bekijk hier onze laatste inzet bij extreem hoog water!

Wij staan paraat!
Om paraat te kunnen staan bij toekomstige extreme weersverwachtingen hebben we flink geinvesteerd in geschikt materieel. 
Naast diverse traktor-aangedreven staartpompen, beschikken we over een grote Distrimex-pomp.
Met onze ruim 2 km leidingen kan het water over een grotere afstand worden verpompt. Bovendien beschikken we over een moderne calamiteitencontainer met ruim honderd meter leiding en diverse koppelingen, verlopen en bochten.

Adresgegevens

Stationsweg 32
3214 VK  Zuidland
 
T (0181) 451618
F (0181) 452840

Certificering

VCA**
ISO 9001
Groenkeur BRL Groenvoorzieningen
SKAO CO2-prestatieladder, niveau 3
Aequor-erkend leerbedrijf    

Volg ons!

Volg ons op facebookVolg ons op twitterVolg ons op youtube